Olimpijsko vzdušje na podelitvi priznanj športnikom Krasa in Brkinov za leto 2019

Vstopamo v olimpijsko leto in malo tega žara smo pričarali vsem, ki smo se v ponedeljek, 10. februarja 2020 v Kulturnem domu Štanjel udeležili že 8. podelitve priznanj športnikom, športnicam, posameznikom, ekipam, klubom in športnim delavcem Krasa in Brkinov.
Ob zvokih himne so učenci Podružnične šole Štanjel, Osnovne šole Antona Šibelja Stjenka Komen, prinesli na oder olimpijsko zastavo, olimpijsko baklo in prebrali zaprisego športnika. Šport, največja prostočasna dejavnost na svetu, povezuje, združuje, izpopolnjuje in bogati naše življenje, obstoj in sanje. Uči nas vrednot, ki vidno prispevajo k boljšemu življenju posameznika in skupnosti. Zaprisega: Tudi če si želimo, ne moremo vsi zmagati. Lahko pa tekmujemo po svojih najboljših močeh. Naše geslo pri tem je: Fair play vodi naprej!« je bila ta večer naš moto.

Pa ne samo ta večer: je temelj, na katerem že osem let povezujemo občine Divačo, Hrpelje-Kozino, Komen in Sežano, ko gre za šport in javno izkazovanje spoštovanja in pohval vsem, ki jim je šport več kot le rekreacija in prosti čas. S prireditvijo in podelitvijo priznanj naši župani, predstavniki vseh štirih občin in športnih zvez ponovno in še enkrat dokazujemo, da smo in bomo omogočali, da bodo naši športniki tekmovali po svojih najboljših močeh, pri tem pa seveda navijamo, da bodo dosegali tudi zmagovalne rezultate. In da se na Krasu in v Brkinih zgodovino, lokalni razvoj in prepoznavnost piše skozi šport smo potrdili, ko smo se za minuto ustavili in poklonili v januarju preminulem športnem delavcu gospodu Mihi Jezeršku, ki je svoje življenje in delo posvetil športu in pustil neminljiv pečat.

Da brišemo meje, presegamo pričakovanja in zasledujemo sanje, so potrdili tudi gostje večera: prvi podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije – Zveze športnih zvez, mag. Janez Sodržnik, predstavniki Športne unije Slovenije in olimpioniki: Miro Cerar, Rajmund Debevec in Alojz Lah.

Seveda pa so bila vsa naša prizadevanja usmerjena v zvezde večera – dobitnike priznanj, ki jih ni bilo malo in najprej smo podelili priznanja mladim športnikom. Naš tradicionalni voditelj in povezovalec prireditve Miha Penko je na oder vabil župane, ki priznanja podeljujejo in seveda mlade športnike, prejemnike Priznanja za športne dosežke mladih na področju Krasa in Brkinov, ki so za leto 2019 postali:

 • Kadetska in mladinska ekipa Nogometnega kluba Tabor Sežana za uvrstitev v Drugo slovensko nogometno ligo
 • Nik Trobec za uspešne državne in mednarodne nastope s kartingom v kategoriji Rotax micro max
 • Lina Funa za naslov državne prvakinje v olimpijski kombinaciji v športnem plezanju v kategoriji U-12
 • Mladinski pogon Košarkarskega kluba Sežana za osvojeno 6. mesto v državi v pokalu mladih
 • Asta Gerjevič Debevec za naslov državne prvakinje in za udeležbo na evropskem prvenstvu v karateju v kategoriji mladink
 • Iva Guštin za naziv »Balinar leta 2019« ter trikratni naslov državne prvakinje v kategoriji U-14
 • Lara Ferjančič za uspešne klubske nastope v karateju, nogometu ter za naziv Športnica Osnovne šole dr. Bogomirja Magajne Divača
 • Plesalke in plesalci Plesnega Društva Be Funky za uspešne državne in mednarodne uspehe
 • Jaka Štremfl za naslov svetovnega podprvaka v štafetnem izbijanju ter uspešne klubske nastope na državnem prvenstvu v balinanju v kategoriji mladincev
 • Kozinčanka Luna Babič za uspešne državne in mednarodne nastope v športni gimnastiki v kategoriji starejših deklic

Luna Babič je tekmovalka ženske športne gimnastike. Je zelo uspešna mlada športnica, ki je v letu 2019 dosegla kar nekaj lepih uvrstitev tako na domačih tekmovanjih, kot tudi na mednarodnih tekmovanjih. Njen najodmevnejši rezultat v preteklem letu je poleg osvojitve Pokalne zmagovalke v ekipni razvrstitvi ter posamezno na preskoku in državne prvakinje na preskoku in parterju, osvojitev drugega mesta v posamezni konkurenci na mednarodnem prvenstvu v Mariboru (Šalamunov memorial 2019). Udeležila pa se je tudi prvih reprezentančnih priprav Gimnastične zveze Slovenije (mlajše kategorije).


Za izjemen športni razvoj in perspektivne rezultate v nogometu pa je priznanje NAJPERSPEKTIVNEJŠI MLADI ŠPORTNIK KRASA IN BRKINOV 2019 zasluženo prejel Enrik Ostrc iz Hrpelj.

Enrik Ostrc je rojen leta 2002. Od leta 2008, torej od svojega 6. leta starosti je bil član mlajših selekcij NK Jadran Hrpelje – Kozina. Igral je v vseh selekcijah od U8 do U15. V vseh kategorijah je bil prvak v regijskem tekmovanju. V tekmovalni sezoni 2014/15 je z ekipo U13 bil prvi, v tekmovalni sezoni 2015/16 pa prvi s selekcijo U15. V vseh selekcijah je bil tudi kapetan ekipe in nosilec igre.
Njegove nogometne predstave so pritegnile pozornost trenerjev slovenskih mladinskih reprezentančnih selekcij. V letu 2015 je zastopal reprezentanco Slovenije Zahod v tekmovanju z ostalimi regijami, ki služi kot pred-izbor za sestavo Slovenske nogometne reprezentanco U15.

Prav tako je bil eden vidnejših igralcev v mladinskih selekcijah Rokometnega kluba Jadran Hrpelje-Kozina. V mlajših selekcijah – v kategoriji mlajši dečki je bil dvakrat državni prvak, kjer je bil izbran v idealno sedmerico prvenstva in tudi kot naj igralec. V kategoriji starejših dečkov B in starejših dečkov A sta obe selekciji zasedli prvo mesto, brez izgubljene tekme. Tako kot pri nogometu, je Enrik tudi v rokometu dobil vabilo, za udeležbo na treningih rokometne reprezentance Slovenije, v svoji starostni skupini. Enrik Ostrc je športnik od mladih nog. Kljub vsem svojim športnim aktivnostim je bil Enrik v šoli vsa leta odličen učenec. Prav tako je zastopal šolo na šolskih rokometnih in nogometnih tekmovanjih. Enrik je bil kapetan in najboljši strelec ekipe, ki je NK Jadran Železničar popeljala v 1. ligo U15 (2015/16).
V prelomu iz osnovne šole v srednješolsko izobraževanje se je Enrik odločil, da nadaljuje nogometno kariero. Od leta 2018 je Enrik nogometaš NK Olimpija s sklenjeno profesionalno pogodbo (ob dopolnjenem 16. letu starosti). V lanski sezoni je igral za kadetsko ekipo, letos pa je član mladinske ekipe NK Olimpija in član mladinske nogometne reprezentance Slovenije. Seveda je tudi uspešen dijak športne gimnazije.

V sezoni 2019/20 igra obrambnega igralca (defenzivnega) mladinske ekipe NK Olimpija, ki je po polovici sezone vodilna na lestvici. Enrik je odigral 12 tekem (od 15-ih) in kljub temu, da je obrambni igralec, je dosegel dva zadetka. Občasno trenira tudi s člansko ekipo NK Olimpije. Poleg tega je debitiral za slovensko mladinsko reprezentanco U-18 na prijateljski tekmi Slovenija : Italija, prav na igrišču Rajka Štolfa v Sežani.


Sledila so priznanja, ki si zaslužijo posebne pohvale, jih pa ne moremo uvrstiti v druge kategorije priznanj. To so bili:

 • Tomaž Prinčič za 1. mesto v skupnem seštevku Slovenije med člani in veterani v JKA karateju
 • Karate klubu Samurai Sežana za četrti zaporedni naslov »klubskih absolutnih pokalnih prvakov Slovenije v JKA karateju«
 • Aleš Suhadolniku za uvrstitev na Svetovno prvenstvu v Ironmanu na Havajih
 • Simon Strnad za 3. mesto na Evropskem prvenstvu ter 4. mesto na Svetovnem prvenstvu v gorskih tekih v kategoriji nad 50 let
 • Članska ekipa Balinarskega kluba Gradna Gik Obrov za uvrstitev v Prvo slovensko državno ligo v balinanju

Balinarski klub Gradna GIK Obrov nastopa v ligaških tekmovanjih z dvema ekipama: Gradna GIK in Gradna. Prve vidne uspehe sta v balinarski sezoni 2012/13 dosegli obe ekipi, saj sta zasedli prvo in drugo mesto v Območni balinarski ligi Sežana in s tem uspehom si je Balinarski klub Gradna GIK zagotovil kvalifikacije za nastopanje v II. državni ligi zahod.
Na kvalifikacijah so se naši balinarji odlično izkazali in se uspešno uvrstili v II. državno ligo zahod.
Neprecenljiva pridobitev za balinarje naših krajev in naše občine pa je pokrito balinišče v Obrovu. Z izboljšanimi pogoji treniranja in trdim delom so uspeh okronali v sezoni 2018/19, ko so si zagotovili prvo mesto v II. ligi in se uvrstili v I. državno ligo.
Ekipo sestavljajo: Perkan Sandi, Fatur Ladko, Goljuf Ivo, Fatur Erik, Fatur Viljan, Hrvatin Radovan, Bubnič Mirjan, Valenčič Milan, Valenčič Mirjan, Margon Borut.


Prejemniki jubilejnih plaket za 10 – bronasta, 20 – srebrna, ter zlata za 30 let in več dela v športu so:

 • Monika Mihelj za 10-letno športno delo z mlajšimi otroci in pri razvoju temeljne športne vzgoje na Krasu in Brkinih
 • Športno plezalni klub Plus za 10 let delovanja na področju Krasa in Brkinov
 • Arian Rener za 10 let neprekinjenega igranja nogometa v NK Tabor
 • Športno društvo Jadran Bluemarine za 20 let delovanja na področju Krasa in Brkinov

Leta 1999 se je na pobudo deklet in staršev pod vodstvom trenerja Karla Kastelica ustanovil rokometni klub. Število deklet, ki so ljubiteljsko trenirale in igrale rokomet, se je hitro večalo. Prav tako pa so rasli tudi uspehi.
Danes je Športno društvo Jadran z glavnim sponzorjem Bluemarine, društvo z največ aktivnih mladih športnic v naši občini. Program športnega udejstvovanja se izvaja že v vrtcu, kjer se otroci igrajo in spoznavajo s športom, kot eno najpomembnejših vzgojnih in razvojnih dejavnosti. Program Gibalnih uric v 1. in 2. razredu, se v 3. in 4. nadaljuje z Mini rokometom, kjer deklice preko igre in zabave spoznavajo rokometno igro. Doživljajo spretnosti in vrednote, ki so izredno pomembne za celostni razvoj, odraščanje in za življenje.
Danes je v klubu preko 100 deklic in deklet, ki jih poznamo pod imenom »blumarinke«.
Tekmujejo v vseh mladinskih selekcijah, kar je že prava redkost za tako mali kraj. Dekleta pa ne le tekmujejo, ampak dosegajo tudi zavidljive rezultate, tako v državnem prvenstvu, kot tudi na turnirjih, ki se jih vsako leto udeležujejo.

Najvidnejši uspehi:

 • Kadetske državne prvakinje leta 2012;
 • V letu 2019 pa so ml. deklice B osvojile 4. mesto, st. deklice B pa 5. mesto v državnem prvenstvu. Tudi ostala leta so deklice med TOP 7.

V vseh teh letih je delovala tudi članska ekipa, ki je tekmovala tudi v 1. ženski rokometni ligi. Žal se razvoj športne kariere mladih ne more nadaljevati in popolno razvijati v manjših krajih, zato jih pot ponese v večja mesta, kjer je študij, delo in šport bolj pri roki… zato je že izreden uspeh imeti doma kadetinje in mladinke, kar našim »blumarinkam« še vedno uspeva.

 • Balinarskemu klubu SKALA Sežana za 60 let delovanja na področju Krasa in Brkinov
 • Golf klubu Lipica za 30 let delovanja na področju Krasa in Brkinov
 • Balinarskemu klubu Jadran Hrpelje – Kozina za 40 let delovanja na področju Krasa in Brkinov

Začetki balinanja v Hrpeljah segajo v leto 1978, klub pa je bil ustanovljen leta 1979. Od leta 1980 je tako BK Jadran začel tekmovati v občinski ligi OBZ Sežana. Za balinanje pa je bilo nujno najprej urediti balinišče. Takrat sta bili v občini za balinanje dve dvostezni balinišči, urejeni in vzdrževani predvsem na prostovoljni bazi. Leta 1990 se je klub uvrstil v kvalifikacije za II. ligo, v letu 1995 pa se je klub uvrstil v I. ligo. Čez 5 let so se člani kluba uvrstili v kvalifikacije za Superligo. Že v prvi sezoni igranja v Superligi so člani kluba dosegli 4. mesto. BK Jadran je žel velike uspehe tudi v pokalnem tekmovanju in bil večkrat pokalni zmagovalec.


Plaketo za najboljše športne dosežke v letu 2019 so prejeli:

 • Axel Luxa za 1. mesto na Članskem dvoranskem državnem prvenstvu v skoku v višino
 • Jože Čeper za doseženo 6. mesto na Evropskem članskem prvenstvu v streljanju s standardno pištolo na razdalji 25 metrov
 • Luka Fonda za trenerske dosežke in uvrstitev dveh tekmovalk v športnem plezanju na Olimpijske igre v Tokiu 2020

Miha Penko je pred podelitvijo treh najprestižnejših nagrad na področju športa Krasa in Brkinov na oder povabil olimpionike in goste Mira Cerarja, Alojza Laha, Rajmonda Debevca in prejemnika priznanja Luka Fonda. Z nami so delili svoje olimpijske izkušnje, čustva in pomembnost doseženih olimpijskih medalj in seveda pospremili z iskrenimi željami v olimpijsko dogajanje Luka, ki letos na olimpijskem prizorišču zastopa slovenske barve z najmanj dvema tekmovalkama v športnem plezanju.

Pester program slavnostne podelitve so obogatile glasbene in plesno akrobatske točke Duo kamikazete, Tiasha acoustic in Plesno društvo Be Funky.

In na koncu smo z bučnim aplavzom podelili še priznanja:

NAJ ŠPORTNI KLUB KRASA IN BRKINOV – 2019

 • Članska ekipa Nogometnega kluba Tabor Sežana za uvrstitev v Prvo slovensko nogometno ligo

NAJ ŠPORTNICA KRASA IN BRKINOV – 2019

 • Sara Meden za dosežene izjemne športne rezultate v košarki in uspešne reprezentančne nastope

NAJ ŠPORTNIK KRASA IN BRKINOV – 2019

 • Gašper Povh za naslov Svetovnega mladinskega prvaka v hitrostnem izbijanju

Polna dvorana Kulturnega doma v Štanjelu, bučni aplavzi, čestitke in nadaljevanje druženja športnikov, gostov, županov, predstavnikov občinskih uprav, predsednikov športnih zvez s svojci, prijatelji in ljubitelji športa so še ena velika potrditev in dokaz, da šport razbija meje, širi obzorja in seže veliko veliko dlje. Zato delamo dalje, pomagamo športnikom in vsem delavcem v športu trenirati, tekmovati in živeti sanje. Samo tako se bomo čez leto spet srečali v polni dvorani, si čestitali in se zahvalili vsem, ki kakorkoli pomagate in prispevate k neprecenljivem uspehu v športu. In na koncu: navijajmo za naše olimpijske tekmovalce v Tokiu 2020!

Nevenka Ražman, predsednica Športne zveze Občine Hrpelje – Kozina in članica Komisije za podeljevanja priznanj Športnik Krasa in Brkinov

Galerija fotografij Gibam KRASno